رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری با اشاره به اقدامات انجامشده برای توسعه کاشت درخت، این مجموعه را سدی در برابر مهاجرت اکولوژیک اعلام کرد.
به گزارش خبرنگار ایانا، عباسعلی نوبخت در مراسم افتتاح «کارگاه آموزشی همافزایی برای حکمرانی متعالی سرزمین» سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری را یکی از بزرگترین سازمانهای کشور و موجود در دولت معرفی کرد.
وی افزود: این سازمان متولی 137 میلیون هکتار از 165 میلیون هکتار عرصه کشور است. فعالیت این مجموعه به دلیل تأثیر بر امنیت غذایی حائز اهمیت است.
رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری گفت: متخصصان امر که کشورهای مختلف دنیا را رصد میکنند، به دلیل اینکه وضع منابع طبیعی در کل دنیا مناسب نیست، وضعیت منابع طبیعی ایران را هم نامناسب توصیف میکنند اما بهعنوان کسی که 25 سال در این سازمان کارکرده است، معتقدم در طبیعت ایران جای نگرانی هست ولی جای نگرانی در دل مردم نیست.
وی اضافه کرد: بهعنوان سربازان امنیت زیستی کشور صادقانه کار میکنیم و عرض میکنم که شاید خیلی از همکاران من طبیعت کشور را بیشتر از خانواده خوددوست داشته باشند. بهعنوان سرباز این مردم و کشور ایران اطمینان میدهم اگر سه قوه کشور به دیدگاه کارشناسی ما که تأمینکننده امنیت زیستی است، اعتماد کنند همه بحرانها را به فرصت تبدیل میکنیم.
نوبخت در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به مزایای آبخیزداری بیان کرد: برای تضمین سلامت حوضه آبخیز باید از نگاه تکبعدی خارج شد. مسائل اکولوژیک را نباید تکبعدی دید. منابع طبیعی را با سه فاکتور اکولوژیک، اقتصادی و اجتماعی باید ببینیم.
وی یادآور شد: ما سازمان بزرگ بدون مرزی داریم که اگر سه فاکتور را کنار هم قرار دهیم، شرایط خوبی برای منابع طبیعی و تضمینکننده امنیت زیستی باشیم.
رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری اضافه کرد: حدود 90 میلیون هکتار از عرصههای کشور فاقد طرح آبخیزداری هستند. برای 18 تا 19 میلیون هکتار از این سطح طرح آماده اجرا داریم که ازنظر زمانی ما را جلو میاندازد.
پایان عملیات آبخیزداری در انتهای برنامه هشتم
به گفته نوبخت، سازمان تحت مدیریت وی، در برنامه هفتم و هشتم مطالعه و اجرای طرحهای آبخیزداری کشور را با کمک مردم و جوامع محلی به پایان میرساند.
وی گفت: معاونان امور هماهنگی عمرانی استانی باید این مسائل را در نظر بگیرید. اگر ما یک واحد اعتبار یا هزینه برای آبخیز صرف کنیم، 4.4 تا 4.7 واحد اعتبار به کشور برمیگردد که ناشی از کارکردهای غیر بازاری طبیعت است. ما شاید ارزش اقتصادی آن را ارائه نداده باشیم.
رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری با اشاره به روند بیابانی شدن کشور افزود: خیلی از استانهای ما بیابانی هستند. رخسارههای بیابانی در حدود 44 میلیون هکتار از عرصههای کشور پراکنده است. از این وسعت 30 تا 32 میلیون هکتار عرصهای داریم که در معرض فرسایش بادی است. سرعت بیابان شدن عرصههای ما سه برابر سرعت کارهایی است که ما برای مقابله با پدیده بیابانزایی انجام میدهیم.
وی ادامه داد: بر اساس اعتباراتی که هست و خیرینی که کمک میکنند در قالب برنامه ششم سالانه 300 هزار هکتار مقابله با کانونهای گرد و غبار انجام شد اما سالانه یکمیلیون هکتار بیابانزایی داریم.
نوبخت بیان کرد: همکاران من برنامهای تدوین کردند که در سال 1404 به پایان میرسد. در اوایل اجرای برنامه وسعت مراکز بحرانی 6 میلیون هکتار بود و اکنون به 11 میلیون هکتار رسیده است. تعداد استانهای درگیر هم از 14 استان به 22 استان ارتقاءیافته است.
وی با اشاره به تأثیرپذیری ایران از کانونهای گردوغبار کشورهای همسایه گفت: برای مقابله با بیابانزایی در سطح سه میلیون هکتار برنامهریزی داریم که برای شروع سرعت کمی نیست.
رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری با تأکید بر اهمیت حفظ مراتع برای مقابل با بیابانزایی اضافه کرد: برای مدیریت خوب این اکوسیستم، طرح و برنامه ارتقای کمی و کیفی پوشش گیاهی برای 50 میلیون هکتار مرتع به مدت پنج سال آماده کردهایم. همکاران من در مدیریت آبخیزداری و دفتر امور مراتع عزمشان در این مسیر راسخ است. با همافزایی با وزارت کشور، همکاری خوبی برای اجرای برنامهها شکلگرفته است.
وی ادامه داد: طرح مردمی منابع طبیعی را تدوین کردیم. اگر بدون طرح و برنامه کارکنیم، ممکن است یک مقطعی جلو برویم اما فعالیت ادامهدار نباشد. این طرح بر اساس سامانههای عرفی و بر مبنای کارکردهای بازاری و غیر بازاری با مشارکت جامعه محلی تدوینشده است. مطالعات طرح در دست تکمیل است و در آینده نزدیک از آن رونمایی میکنیم.
نوبخت گفت: اگر بخواهیم امنیت زیستی کشور را تضمین کنیم، باید طرح مدیریت جامع داشته باشیم.
وی از وزیر کشور خواست که در دولت از این طرح دفاع کند زیرا آن را پیرامون موضوع امنیت ملی و حفظ منافع نسل بعد میتوان بررسی کرد.
به گفته رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری طرح مدیریت جامع حوضه آبخیز در سه حوزه بزرگ کشور آغازشده است. کارگاه آموزشی حکمرانی عالی سرزمین که اکنون آغاز میشود نیز در راستای همافزایی برای اجرای این طرح است.
وی با اشاره به طرح مردمی کاشت یک میلیارد نهال از حاضران در جلسه درخواست کرد تا استاندار خراسان جنوبی را بهعنوان الگوی خود قرار دهند زیرا وی برای معاونت عمرانی خود بهعنوان رئیس این طرح حکم زده است.
وی اضافه کرد: این کار باعث میشود تمام ظرفیتهای استان از اجرای طرح حمایت کنند.
نوبخت یادآور شد: اگر بخواهیم ایرانی قوی داشته باشیم، باید ابتدا برای حفظ پوشش گیاهی در کشور تلاش کنیم و بعد به فکر احیاء، غنیسازی و توسعه باشیم.
وی با اشاره به نگرانیهای ایجادشده درزمینهٔ تأمین آب طرح کاشت یک میلیارد درخت بیان کرد: ما پیرامون بیابان و رخسارههای مرطوب بیابان 4.4 میلیون هکتار عرصه برای کاشت داریم. فعالیت در این عرصهها سبب مقابله با ریز گرد و آسیبهای ماسههای روان به بخشی از جوامع میشود و مانع کوچ جوامع به حاشیه شهرها خواهد شد.
وی تأکید کرد: سازمان منابع طبیعی میتواند سد جدی در مقابل مهاجرت اکولوژیکی در مناطق مختلف باشد و جلوی خسارات را بگیرد.
رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری با اشاره به تدوین طرح مدیریت پایدار در شمال کشور گفت: این طرح از سال 96 شروع شد. 75 لایه مطالعاتی آن تهیهشده است. 9 کاربری در این طرح در نظر گرفتهشده است. جلسات مختلفی با استانداران و فرمانداران وقت برگزار شد. اجرای این طرح میتواند در توانمندسازی جوامع شمال تأثیرگذار باشد.