تکمیل اطلاعات برای معرفی دو رقم جدید انار در سال جاری

تلاش برای رفع چالش کم آبی
آگوست 6, 2023
آغاز برداشت هلو از باغات شهرستان سامان، نگین سبز چهارمحال و بختیاری
آگوست 6, 2023

معاون پژوهش و فن‌آوری و انتقال یافته‌های مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی یزد گفت: تکمیل داده برداری و ثبت اطلاعات نهایی برای معرفی دو رقم جدید انار در سال 1402 در دستور کار این مرکز است.

محمد رضا وظیفه شناس در گفت‌وگو با خبرنگار ایانا در خصوص مهمترین اقدامات سال جاری این مرکز بیان کرد: یزد بزرگترین تولیدکننده نهال پسته. کشور، سومین استان پسته.‌خیز و رتبه دوم تولید محصولات گلخانه‌ای است؛ بنابراین عمده وظایف پژوهشی ما در این حوزه‌ها است.

وی ادامه داد: در یزد ایستگاه ملی شتر تک کوهانه(بافق) و پایگاه اصلاح نژاد بلدرچین کشور مستقر است. یزد تنش آبی و خشکسالی دارد. در این مرکز، آزمایشگاه مرجع کودی کشوری مستقر است. همچنین سایت لایسیمتری نیز در ایستگاه شهید صدوقی برای برآورد شرایط انواع درختان و گیاهان چندساله، قرار دارد.

معاون پژوهش و فن‌آوری و انتقال یافته‌های مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی یزد گفت: در خصوص محصولات زراعی یزد تنها استانی است که تمامی آزمایش‌های مرتبط با بذور پرورشی تا نسل F2 انجام می‌شود.

وظیفه شناس بیان کرد: در حوزه محصول پسته. با گیاه پزشکان، آفات و بیماری‌ها در رابطه با این محصول را رصد می‌کنند. در خصوص آفت شیره خشک و زنجرک پسته. مناسب‌ترین زمان تله‌گذاری با کارت‌های رنگی و استفاده از برخی از ترکیبات سولفور برای کنترل شیره خشک و مدیریت باغات پسته. نیز طرحی با عنوان سرشاخه کاری ارقام پسته. با هدف انتخاب بهترین پایه‌های  پیوندک ارقام پسته. در استان یزد در دست اجرا است. با توجه به اینکه شهرستان اردکان بالاترین تنوع پسته. را در کشور دارد، این طرح اجرایی می‌شود.

وی افزود: در استان یزد محدودیت منابع آبی داریم و باید به‌هنگام‌سازی نیاز آبی پسته.‌های کشت شده انجام شود. در این راستا به‌هنگام‌سازی  نیاز آبی گیاهان پسته.، انار.، زردآلو، بادام و سایر محصولات استان، در سامانه معرفی شده از طرف موسسه تحقیقات خاک و آب و تعریف الگوی کاشت، ضروری است.

وظیفه شناس با بیان اینکه هدف ما افزایش عملکرد پسته. در واحد سطح است، گفت: در این راستا از فن‌آوری‌های نوین و حتی روش‌های نوین نگهداری و فرآوری پس از برداشت استفاده می‌شود و در صورت اعمال این اقدامات کیفیت و ارزآوری این محصول افزایش یافته و به دنبال آن تولید، اقتصادی خواهد بود.

ایجاد اپلیکیشن ساربان یار در قالب سامانه بهره‌ور شتر

معاون پژوهش و فن‌آوری و انتقال یافته‌های مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی یزد با اشاره به اقدامات تحقیقاتی در خصوص شتر تک کوهانه بیان کرد: ایجاد اپلیکیشن ساربان یار در قالب سامانه بهره‌ور شتر بوده است. همچنین هدف ما راهبری برنامه تحولی توسعه و تکمیل زنجیره ارزش شتر استان یزد به کمک این سامانه است.

وی دستیابی به فن‌آوری تولید کیت انتخابی ژنومی شتر تک کوهانه در این استان را یکی دیگر از طرح‌های این استان دانست و گفت: در برنامه سند یزد نوین  در خصوص شتر، دام آینده اقدامات خوبی انجام شده است که این اقدامات با هدف حفاظت، رصد و همچنین زنجیره تغذیه شتر انجام می‌شود.

وظیفه شناس ادامه داد: در خصوص وظایف این مرکز بر اساس رسالت سازمان تحقیقات، سایت جامع الگویی کاشت گیاهان کویری و بیابانی را در سطح 900 هکتار برای تامین علوفه طراحی کردیم که همکاران محقق روی آن نظارت دارند. همچنین امور مرتبط با محقق معین و یاوران تولید را در این مرکز انجام می‌دهند.

تغذیه متوسط سالانه 15 میلیون متر مکعب آبخوان‌ها با هدف تولید علوفه اقتصادی

معاون پژوهش و فن‌آوری و انتقال یافته‌های مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی یزد بیان کرد: کلکسیون ذخایر توارثی انار. کشور با 762 ژنوتیپ در این مرکز که بزرگترین مجموعه ژنتیکی انار. است؛ نگهداری می‌شود. موضوع انتخاب بهترین ارقام با کارهای تحقیقاتی و پژوهشی در این کلکسیون انجام می‌شود.

وظیفه شناس ادامه داد: همچنین طرح سایبان انار. نیز در قالب سایت الگویی در ایستگاه مرکزی، اجرایی شد. همچنین تکمیل داده برداری و ثبت اطلاعات نهایی برای معرفی دو رقم جدید انار. در سال 1402 نیز سایر اقدامات مرکز در سال جاری است.

وی بیان کرد: مرکز رشد واحدهای فن‌آور به دهکده فن‌آوری و کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد ارتقاء یافته که ١٩ شرکت فن‌آور در آن مستقر هستند. هدف از این اقدام ایجاد رابطه با بخش خصوصی برای انتقال دانش به تولیدکنندگان کشاورزی و همراهی در اجرای طرح های خاص تحقیقاتی همچنین پیاده کردن آنها در عرصه است.

وظیفه شناس گفت: مشارکت در معرفی ارقام جو، گندم و سورگوم، نظارت بر بذور مادری و گواهی شده از عمده وظایف مرکز است. طرح‌های آبخیزداری در استحصال سیلاب‌های مخرب فصلی و تغذیه متوسط سالانه 15 میلیون متر مکعب آبخوان‌ها با هدف تولید علوفه اقتصادی برای دام، سایر فعالیت‌های مرکز است.