به گزارش خبرنگار ایانا، نمایشگاه «روایت خدمت، وعده وفا» در روز شنبه یعنی دومین روز هفته دولت در محل دائمی نمایشگاه بینالمللی تهران با حضور مسئولان آغاز به کار کرد.
همه دستگاههای اجرایی در دو سالن هشت و 9 این نمایشگاه، دستاوردهای خود در طول فعالیت دولت سیزدهم را ارائه کردند. وزارت جهاد کشاورزی بهعنوان متولی غذا و سفره مردم نیز همچون دیگر دستگاهها در این نمایشگاه با دستاوردهای ریز و درشت خود حضور پیدا کرده بود.
از ارقام جدید سبزی، صیفی و میوه تا رقمهای جدید گندم پرمحصول، از ماکت تجهیزات گلخانهای تا تیزرهای مربوط به تسهیلات ارائه شده توسط بانک کشاورزی، در غرفه این وزارتخانه به نمایش درآمده بود.
بر اساس اطلاعات ارائه شده در این غرفه، وزارتخانهای به نام جهاد کشاورزی، در شاخصهای مختلف روند رو به رشدی را طی کرده است و شاخصهای کلان آن رنگ سبز را نمایش میدهد. ارزش افزوده بخش کشاورزی با احتساب قیمت ثابت سال 1390 در نه ماهه سال 1401، 1.1 درصد برآورده شده است که نشان دهنده رشد این وزارتخانه است.
همچنین بهبود 4.5 میلیون تنی تراز وزنی واردات محصولات کشاورزی در 12 ماهه سال 1401 را در طول دولت سیزدهم شاهد بودهایم که حکایت از تلاش این وزارتخانه برای تامین نیازهای جامعه دارد.
رشد 22 درصدی تولید غلات از دیگر دستاوردهای وزارت جهاد کشاورزی در دولت سیزدهم است. میزان تولید غلات (گندم، جو، برنج سفید و ذرت دانهای) در سال زراعی 1400-1399، 15.7 میلیون تن بوده است. در سال زراعی بعد میزان تولید غلات (گندم، جو، برنج سفید و ذرت دانهای) به 21 میلون تن میرسد.
جهش چشمگیر خرید تضمینی گندم
همچنین در دو سال ابتدای دولت سیزدهم در حوزه زراعت شاهد افزایش بیش از 105 درصدی خرید تضمینی گندم بودهایم. بر اساس آمارهای ارائه شده توسط وزارت جهاد کشاورزی در حال حاضر خرید تضمینی گندم از مرز 10 میلیون تن عبور کرده است و با توجه به کاهش بارش بهار، افزایش تولید بدون شک حاصل تلاشهای کشاورزان و کارشناسان کشاورزی در کنار یکدیگر بوده است.
افزایش 320 درصدی مساحت اراضی دیم تحت پوشش طرح جهش تولید در دیمزارهای کشور نیز یکی دیگر از دستاوردهای حوزه زراعت است. بر اساس اطلاعات موجود در غرفه وزارت جهاد کشاورزی مساحت اراضی دیم تحت پوشش طرح جهش تولید در دیمزارهای کشور در سال زراعی 1400-1399 بالغ بر یک میلیون هکتار بوده است که در دولت سیزدهم این سطح به چهار میلیون 200 هزار هکتار افزایش مییابد.
افزایش هفت درصدی تولیدات باغبانی در دولت سیزدهم از دیگر دستاوردهای بخش کشاورزی است. درسال زراعی جاری تولید محصولات باغی به 25 میلیون 700 هزار تن رسیده است. همچنین تولید گیاهان دارویی در سال زراعی جاری 418 هزار و 350 تن به ثبت رسیده است که نشان دهنده رشد 17 درصدی در حوزه تولید این محصولات بخش باغبانی نسبت به سال پایانی دولت دوازدهم بوده است.
رشد 25 درصدی پرورش ماهی در قفس
وزارت جهاد کشاورزی در راستای کاهش فشار بر ذخایر طبیعی آبزیان طرحهای متعددی را به مرحله اجرا گذاشته است. این وزارتخانه تلاش کرده است تا با توسعه آبزی پروری نیازهای پروتئینی سفره مردم را با حفظ طبیعت تامین کند. آبزیپروری در این وزارتخانه فقط به مزارع پرورش ماهی خلاصه نمیشود بلکه با توجه به مرزهای آبی گسترده ایران، این وزارتخانه تلاش میکند تا با توسعه استفاده از سواحل و پهنههای آبی دریایی، نیازهای غذایی جامعه را تامین کند. یکی از طرحهای مهم اجرا شده توسط این وزارتخانه طرح پرورش ماهی در قفس است. اجرای این طرح در دولت سیزدهم با رشد 25 درصدی مواجه بوده است.
غوغای کرم ابریشم
جهش چشمگیر تولید تخم نوغان از روزهای خوب برای تولید نخ ابریشم داخلی حکایت دارد. بر اساس آنچه در نمایشگاه دستاوردهای وزارت جهاد کشاورزی ارائه شده است، با افزایش 107 درصدی تولید تخم نوغان در دولت سیزدهم روبرو بودهایم. تولید و توزیع تخم نوغان ایرانی به هشت هزار و ۳۰۰ جعبه در سال زراعی 1402-1401 رسیده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته (سال زراعی 1401-1400) که 4 هزار جعبه تولید و توزیع شده، افزایش 107 درصدی را نشان میدهد.
در حوزه تولیدات دامی، عسل هم با رشد قابل ملاحظهای مواجه شده است. آنطور که آمارهای داخل نمایشگاه نشان میدهد، تولید عسل در سال پایانی دولت دوازدهم بالغ بر 112 هزار تن بوده است که این رقم در سال زراعی جاری به 136 هزار تن رسیده است. یعنی تولید این محصول ارزشمند، رشد 26 درصدی را تجربه کرده است.
موفقیت دیپلماسی غذایی
وزارت جهاد کشاورزی در حوزه دیپلماسی غذایی نیز موفقیتهایی را کسب کرده است. توسعه دیپلماسی غذایی با رفع ممنوعیت اعمال شده خارجی بر واردات بیش از هشت محصول کشاورزی ایران از جمله دستاوردهای این وزارتخانه بوده است. در سال اول دولت سیزدهم به واسطه افزایش رایزنیهای تجاری و رعایت دستورالعملهای بهداشتی کشورهای بازار هدف صادراتی از سوی ایران، هیچگونه ممنوعیت خارجی بر واردات محصولات کشاورزی ایرانی اعمال نشده است. در حالی که پیش از این، صادرات محصولات کشاورزی ازجمله سیب، کیوی، فلفل دلمهای، گوشت مرغ، مرغ زنده، پرتغال، سیب زمینی.، خوراک دام، خوراک آبزیان بهدلیل مسائل بهداشتی، تعرفهای و … ممنوع بوده است.
ورود دانش به حوزه کشاورزی
وزارت جهاد کشاورزی در طول دولت سیزدهم تلاش کرده است تا دانش را به این بخش وارد کند. این مسئله را میتوان از روی تلاشهای این وزارتخانه برای ایجاد تحول در شرکتهای دانشبنیان استنباط کرد. بر اساس آنچه در نمایشگاه روایت خدمت، وعده وفا ارائه شده است، این وزارتخانه در طول فعالیت دولت سیزدهم با افزایش 78 درصدی تعداد شرکتهای دانشبنیان بخش کشاورزی روبرو بوده است. تعداد شرکتهای دانش بنیان بخش کشاورزی در سال زراعی 1400-1399 280 شرکت بوده است که این رقم در سال زراعی جاری به 500 شرکت رسیده است.
افزایش 160 درصدی تعداد هنرستانهای کشاورزی گواه دیگری بر تلاش این وزارتخانه با هدف ورود دانش به بخش و تربیت نسل جدید در راستای اصلاح ضریب سنی کشاورزان است.
وزارت جهاد کشاورزی موفق شده است در طول فعالیت دولت سیزدهم 97 بذر گواهی شده دیم غلات، حبوبات و دانههای روغنی را به جامعه کشاورزی معرفی کند. این مجموعه با افزایش تولید کودهای مورد نیاز کشاورزان تلاش میکند تا خدمات مناسب در راستای افزایش تولید به این قشر ارائه کند. در همین راستا تولید داخلی کودهای فسفاته در طول فعالیت دولت سیزدهم 114 درصد رشد داشته است. مقدار تولید کودهای فسفاته قبل از آغاز به کار دولت سیزدهم بالغ بر 70 هزار تن بود که این رقم در سال زراعی جاری به 150 هزار تن رسیده است. همچنین تولید داخلی کودهای پتاسه نیز با افزایش 85 درصدی مواجه بوده است.
کاهش ضایعات و بهبود معیشت کشاورزان
وزارت جهاد کشاورزی خود را در صف مقدم مبارزه با آفات و بیماریها میداند زیرا با کنترل خسارت ناشی از آفات، علاوه بر حفظ منافع اقتصادی کشاورزان، افت محصول ناشی از حمله آفات و بیماری به حداقل رسیده و با برداشت حجم مناسب، غذای مردم نیز با اتکا بر محصولات داخلی تامین میشود.
آن طور که در نمایشگاه دستاوردهای وزارت جهاد کشاورزی گزارش شده است، اقدامات وزارت جهاد کشاورزی سبب شده که با کاهش 400 درصدی سن زدگی غلات (گندم) در مزارع مواجه باشیم. شاید همین اقدامات حفاظتی سبب شده که بسیاری از استانها رکوردهای بیسابقهای از تولید گندم را به ثبت برسانند.
در حوزه بیماریهای دامی نیز عملکرد وزارت جهاد کشاورزی در دولت سیزدهم قابل قبول بوده است. بر اساس آمارهای ارائه شده کاهش 90 درصدی انواع بیماریهای دامی (آنفولانزای فوق حاد پرندگان، تب برفکی، طاعون، پبرین، لکه سفید میگو) حاصل تلاش کارشناسان این وزارتخانه بوده است.
بخشی از محصولات دامی به تولیدات عشایر وابسته است اما این روزها، جمعیت کوچروی ایران از گرمای هوا و خشک شدن بسیاری از چشمهها در رنج است. امور عشایر توانسته است با افزایش 73 درصدی آبرسانی سیار به مناطق عشایری به جامعه کوچروی ایران به آنها کمک کند که خشکی را تاب آورده و توان تولید خود را از دست ندهند.
رشد 844 درصدی صدور سند تک برگی
صدور اسناد تک برگی اراضی کشاورزی که میتواند پشتوانه مناسبی برای کشاورزان در راستای تامین نیازهای مالی آنها در زمان دریافت تسهیلات بانکی باشد، در دولت سیزدهم رشد قابل توجهی یافته است. رشد 844 درصدی صدور اسناد تک برگ برای اراضی کشاورزی عملکرد مثبت سازمان امور اراضی در این حوزه را نشان میدهد.
بخش کشاورزی همواره از کاهش سرمایهگذاری در این حوزه رنج میبرده است. مدیران وزارت جهاد کشاورزی در دولت سیزدهم تلاشهایی را برای رفع این نقیصه آغاز کردهاند و آنطور که آمارها میگوید، در طول فعالیت این دولت با افزایش 84 درصدی پرداخت تسهیلات بانک کشاورزی روبرو بودهایم.
افزایش 500 درصدی سطح واگذاری اراضی برای احداث شهرکهای کشاورزی و گلخانهای این نوید را میدهد که طی سالهای آتی با جهش چشمگیر در حوزه تولید محصولات کشاورزی روبرو باشیم.
تلاش برای بهبود بهرهوری آب و خاک
در ایران خشک قدر هر قطره آب را باید دانست. اقدامات معاونت آب وخاک و تلاش برای اجرای پروژههای مرتبط نشان میدهد که وزارت جهاد کشاورزی در مسیر بهبود بهرهوری آب در حال حرکت است. در طول دولت سیزدهم افزایش 17 درصدی توسعه سامانههای نوین آبیاری در اراضی کشاورزی نشان میدهد که این وزارتخانه، در مسیر درست گام برداشته است.
کسب رتبه دوم حفظ و صیانت از خاک دنیا توسط ایران بین 139 کشور دنیا به گواه فائو، حاکی از آن است که وزارت جهاد کشاورزی ایران، قدر خاک را به اندازه آب میداند و تلاش میکند اندک خاکهای حاصلخیز خود را با تمام توان حفظ کند.
افزایش 500 درصدی میزان تولید نهال جهت کاشت در عرصههای منابع طبیعی نیز نشان میدهد که این وزارتخانه برای حفظ آب و خاک، برنامههای بلند مدتی را طراحی کرده است.