محسن جوانمیری کارشناس جنگل در گفتوگو با خبرنگار ایانا بیان کرد: متاسفانه در سال جاری شاهد آزادسازی و صدور مجوز برداشت صمغ سقز از درختان بنه در فصل تابستان در استانهای حوزه زاگرس هستیم. از آخرین مرحله انجام این عملیات (تابستان سال ۱۳۹۹) فقط سه سال گذشته است.
وی افزود: صدور مجوز برداشت قبل از هر چیز باید با رعایت اصول و موازین فنی انجام شود. مهمترین مورد آن گذشت زمان لازم در شرایط اقلیمی مناسب برای بازیابی قوه تولید درختان بنه بهرهبرداری شده در گذشته است.
این کارشناس جنگل گفت: با این حال، صدور مجوز برداشت صمغ سقز از درختان بنه توسط سازمان منابع طبیعی در شرایطی انجام شده است که ظرف سه سال گذشته شرایط خشکسالی شدید بر بیشتر مناطق زاگرس حاکم بوده است.
وی افزود: طی این مدت این درختان با شرایط تنش خشکی مواجه بودهاند. بر اساس مطالعات اخیر گونه بنه در اثر فرآیند زوال اکوسیستم همانند گونه بلوط ایرانی دچار خشکیدگی شده است و با انجام عملیات برداشت صمغ سقز از درخت بنه و آتش سوزی جنگل، مطمئنا فرایند خشکیدگی تشدید خواهد شد.
جوانمیری بیان کرد: با وجود اینکه شرایط برای بهرهبرداری از درختان بنه و برداشت صمغ سقز مساعد نیست، انجام چنین عملیاتی به صورت غیر فنی و عمدتاً به دلیل ملاحظات غیرفنی انجام میشود.
وی اضافه کرد: با کوتاه شدن چرخه زمانی برداشت صمغ سقز از درختان بنه بیم آن میرود که در سالیان آتی این عمل از حالت چرخهای خارج شده و به صورت سالیانه انجام شود. چنین رفتاری منجر به تسریع تخریب اکوسیستم جنگلی زاگرس میشود.
این کارشناس جنگل یادآور شد: این اقدام در حالی انجام میشود که اخیرا مسئولان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، اجرای طرح کاشت یک میلیارد نهال در کشور را در دستور کار دارند و سعی بر آن دارند تا سطح سبز و سرانه سطح سبز در کشور را افزایش دهند.
وی تاکید کرد: انجام چنین عملیاتی به شکل کنونی و تحت تاثیر مسائل غیرفنی با اجرای طرحهایی همچون طرح کاشت یک میلیارد درخت در کشور در تضاد است.
جوانمیری گفت: اگر مهمترین وظیفه سازمان منابع طبیعی حفاظت از جنگل است، انجام چنین کاری کاملاً با مسئولیت اصلی این مجموعه مغایرت دارد، تداوم چنین اعمالی منجر به نابودی و تخریب بیش از پیش جنگلهای اکوسیستم زاگرس میشود.