فروش محصولات کشاورزی
تعریف مدل درآمدی با سرمایه گذاری در بازار کشاورزی به منظور
حصول سود مناسب برای کشاورزان با رویکرد توسعه پایدار روستایی
جهش تولید در حوزه کشاورزی
استارتاپ سروبان
تلاشگران سرو پایدار
بر پایه طراحی پیشرفته و فناوری های نرم افزاری و سخت افزاری
معرفی سروبان:
در راستای سیاست های ابلاغی اقتصاد مقاومتی و جهش اقتصادی از سوی مقام معظم رهبری و همگام با رویکرد های کلان دولت و وزارت جهاد کشاورزی، با گردآوری اطلاعات و آمار و ارقام از منابع رسمی و همچنین مصاحبه،گزارش و تحلیل نیازهای بهره برداران و مصرف کنندگان، توانسته ایم راهکارهای عملی مبتنی بر فناوری در جهت ارتقای کیفیت کشاورزی ایران زمین و بهبود وضعیت معیشتی بهره برداران و کاهش فاصله تولید تا مصرف با اتکا به توانمندیهای موجود در کشور و پیوند تکنولوژی و تجربه، را آغاز نماییم. همچنین این فعالیت ها در راستای اهداف کلان برنامه ششم توسعه از جمله اتخاذ برنامه ها و اقدامات اجرایی جهت توسعه روستایی کشور برای تثبیت جمعیت و تشویق مهاجرت معکوس به مناطق روستایی و عشایری (کانون تولید و ارزش آفرینی) با برنامه ریزی و مدیریت بهینه در سطح ملی، منطقه ای و محلی، تعیین سهم واقعی در توزیع منابع و ارتقاء شأن و منزلت اجتماعی، ایجاد فرصتهای جدید اقتصادی و حمایت های ویژه از فعالیت های کارآفرینی و اشتغال زایی مزیت دار بومی و مقاوم سازی تاسیسات و زیرساخت ها و اماکن روستایی با تأکید بر بند 9 سیاست های کلی کشاورزی است. بسیاری از تحلیلگران اقتصادی بر این باورند که اگر میخواهیم مسیر دستیابی به رشد شتابان اقتصادی را طی کنیم، استارتاپها و کسب و کارهای نوپا که روز به روز در میان مردم محبوب تر میشوند، بهترین راه تحقق این چشم انداز هستند. از این رو و بر پایه مطالعات جانی و تحلیل میدانی از ظرفیت ها و مشاغل درگیر در این حوزه طرح جامع استارتاپ های فوق طراحی و تولید هم اینک در مراحل تکمیلی خود می باشد. در حال حاضر به گفته وزیر کشاورزی (اول تیرماه 1399 در صحن علنی مجلس) حدود 4.300.000 بهره بردار حوزه کشاورزی در کشور وجود دارد که سهم تولید ناخالص داخلی 8% حدود 40 میلیارد دلار برآورد می شود. اگر بخش های پسین و پیشین زنجیره در نظر گرفته شود 32.5% سهم تولید ناخالص داخلی کشور به حوزه کشاورزی اختصاص داده شده است. این در حالی است که میزان سرمایه گذاری بر روی صنعت کشاورزی حداکثر 5% می باشد. ارتقای امنیت غذایی با تاکید بر حفظ منابع پایه مانند آب و خاک و ذخایر ژنتیکی، حضور پایدار تولید کنندگان در چرخه تولید و افزایش درآمد آنها و مثبت کردن تراز تجاری غذا در کشور نیز از اهم برنامه های دولت و وزارتخانه می باشد.
بخشی از ماموریت های تعریف شده در سروبان:
● کمک به مدیریت در نظام کشاورزی عرضه و تقاضا، تولید بر اساس سفارش داخلی و خارجی
● کمک به مدیریت در تعاملات حوزه کشاورزی به منظور افزایش بهره وری ،کمیت و کیفیت
● کمک به مدیریت در تسهیل گری و توسعه روستا
● کشف و معرفی فرصت های سرمایه گذاری در حوزه کشاورزی
● کمک به مدیریت در چالش های ملی آب، تامین و قیمت، با ایجاد تعادل و اطلاع رسانی به موقع
● حرکت در جهت کشاورزی دقیق (مدرن و صنعتی )
● توسعه صادرات با رعایت مزیت ها و استانداردها در دو سمت عرضه و تقاضا
● شفافیت مالی و عملکردی در حوزه خرید و فروش و تسهیم سود
● کمک به مدیریت در تعاملات حوزه کشاورزی به منظور افزایش بهره وری ،کمیت و کیفیت
● کمک به مدیریت در تسهیل گری و توسعه روستا
● کشف و معرفی فرصت های سرمایه گذاری در حوزه کشاورزی
● کمک به مدیریت در چالش های ملی آب، تامین و قیمت، با ایجاد تعادل و اطلاع رسانی به موقع
● حرکت در جهت کشاورزی دقیق (مدرن و صنعتی )
● توسعه صادرات با رعایت مزیت ها و استانداردها در دو سمت عرضه و تقاضا
● شفافیت مالی و عملکردی در حوزه خرید و فروش و تسهیم سود
مروری بر چالش ها:
کشاورزی کشور از فراز و نشیبهای زیادی برخوردار است، شاخص های هزینه و امنیت غذایی کشاورزی نه فقط برای دست اندرکاران حوزه کشاورزی بلکه برای تمام آحاد جامعه از مهمترین مسایل محسوب می شود. وضعیت درآمدی کشاورزان و افزایش بهرهوری و تولید بیشتر از مهمترین اهداف این مجموعه می باشد. در ذیل به برخی از چالش ها و مسائل حوزه کشاورزی اشاره شده است که در صدد رفع آنها با استفاده از فناوری هستیم:● تولید و مدیریت سنتی در حوزه کشاورزی:
بخش قابل توجهی از صنعت و مدیریت حوزه کشاورزی، سنتی است که خود توان رقابت با بخش صنعتی را دارا نمی باشد و در عین حال، پاسخگوی رشد جمعیت و بازار مصرفی نیز نیست.● بحران آب و خشکسالی:
چالش بسیار بزرگ دیگر که نه تنها در بخش کشاورزی بلکه در سطح کشوری نمود دارد، مسئله آب و خشکسالی است. مدیریت چالش آب در طرحهای اقتصاد مقاومتی، برنامه ششم توسعه و تمام گزارشهایی که ارائه شده در راس اقدامات بوده است.● عدم وجود الگوی کشت مناسب و منعطف:
عدم وجود الگوی کشت مناسب یکی دیگر از معضلات بخش کشاورزی است که با ارائه راهکارهای مناسب و ملی ، می توان بر مشکلات بزرگی همچون کم آبی و کمبود دانش فراگیر در بخش سنتی و مدیریت کلان، فائق آمد.● عدم ایجاد ساختار کشاورزی پایدار:
مسئله ناپایداری در کشاورزی بدین معناست که درآمد بهره بردار و میزان عملکرد محصولات تابع شرایط متغیر می باشد و بر امنیت غذایی و درآمدی آنها، تاثیر مستقیم و مخربی دارد.از سوی دیگر کشاورزی کشور از کمبود تاریخی سرمایه رنج میبرد باعث افزایش قیمت تمام شده و به نوعی ورشکستگی بهره بردار می شود. از آنجایی که قدرت مالی بسیاری از تولیدکنندگان، از طریق وام های بانکی و استقراض در آغاز فصل کار، تامین می شود، عدم سرمایه گذاری به موقع و به اندازه در این بخش باعث فشار های اقتصادی و روانی بسیاری به بهره برداران خواهد شد. نبود دید سرمایه ای به خاک و نبود آگاهی کافی در این مورد نیز باعث از دست رفتن سرمایه ای می شود که کشور های همسایه خصوصا کشورهای حوزه خلیج فارس برای بدست آوردن این سرمایه هزینه های گزافی صرف می کنند.● عدم وجود بازاریابی کارا متناسب با نیاز بازار:
مشکلات بازاریابی و برند سازی و عدم توجه مناسب به بازارسازی داخلی و خارجی و همچنین فرصت های سرمایه گذاری در این صنعت می باشد که باعث هدر رفت سرمایه و از دست رفتن فرصت ها می شود. سروبان راسا در ابتدای ورود، اقدام به بازاریابی، بازارسازی و بازاررسانی برای کشاورزان در جهت حل این معضل کرده است.● وجود واسطه های مضر:
مشکل اساسی دیگری که در این بخش وجود دارد واسطه های مضر موجود در روند عرضه محصولات است. برخی از واسطه ها نسبت به خرید زیر قیمت محصولات کشاورزی اقدام کرده و همان محصول را چند برابر قیمت در بازار عرضه می کنند که این نهایت ظلم به کشاورزان است که با حل آن می توان برخی از چالش ها را تا حدودی برطرف نمود.راهکار:
با توجه به مسائل ذکر شده، به نظر می رسد میزان بسیار کم استفاده از فناوری های نوین در حوزه کشاورزی در ایران و عدم انطباق پذیری سریع و انعطاف پذیر در استفاده از راهکارهای جدید و مناسب، علت اصلی کاهش بهره وری و نارضایتی بهره برداران در این حوزه است. این مساله در حالی شدت می گیرد که بنا بر آمار منتشر شده در سطح کشور، تعداد روستاهای دارای گاز، بیشتر از تعداد روستاهایی است که دارای ارتباط اینترنتی هستند و می توانند بستر مناسبی برای ارائه راهکارهایی مبتنی بر فناوری و هوشمند سازی باشند.در عین حال سرمایه گذاران دلسوز و مومنی وجود دارند که علاقه مند سرمایه های مادی خود را در راه اعتلای میهن و بدرستی به کار گیرند. سروبان در نظر دارد با ارائه این طرح، خواسته های این گروه را برآورده سازد.
شیوه:
سرمایه گذاران با مشارکت در این طرح چندین منفعت خواهند برد:● سود متناسب و شرعی در برایند معاملات مختلف (با توجه به اینکه در هر معامله امکان سود، ضرر و تساوی وجود دارد)
● کمک به رونق کشاورزی با تزریق سرمایه های جدید و پاک به این حوزه
● ارتقا سطح معیشتی کشاورزان و تولیدکنندگان با خرید و فروش منصفانه
● اطمینان از نحوه و محل بکارگیری سرمایه از ابتدا تا انتها
● استفاده از درگاه های امن پرداخت (زرین پال، یار پی و ...) به منظور جلوگیری از غش در معامله
● امکان گزارش گیری از درکاه های پرداخت جهت بررسی جابجایی های مالی
● برای خروج سرمایه، دو حالت وجود دارد:
o بعد از پایان هر معامله که بین 3 تا 5 روز طول خواهد کشید.
o بعد از هر دوره زمانی (دو هفته تا یک ماه به انتخاب سرمایه گذار)
پیشنهاد سروبان بدلیل مدل درآمدی سود مشارکت، خروج در دوره های زمانی است زیرا معاملات نسبت به نوع محصول و فصل و وضعیت بازار و ... ممکن است همیشه سود ده نباشد اما در برآیند معاملات می توان تقریبا از سود ده بودن سرمایه گذاری مطمئن بود.
● میزان سود مشارکت در طرح در حالت تک معامله حدود 2 درصد سود خالص برای سرمایه گذار است.
● میزان سود مشارکت در طرح در حالت خروج زماندار (حداقل یک ماه) بین 3 تا 5 درصد سود خالص برای سرمایه گذار است.
شرح طرح:
افراد دارای توانمندی مالی با هر میزان توان مالی که مایل به عمل خیرخواهانه و کمک به رشد و اعتلای حوزه کشاورزی و بهره برداران محترم می باشند، می توانند در این طرح مشارکت کنند. تمامی پرداخت ها و دریافت ها از سرمایه پرداخت شده، از ابتدا تا خروج از طرح، کاملا شفاف و قابل رصد برای سرمایه گذار می باشند.● تامین منابع مالی:
منابع مالی جمع آوری شده ابتدا به درگاه امن سروبان واریز شده و تمامی دریافت ها و پرداخت ها از این مسیر بوده و کالا مشخص و معلوم می باشند.● انتخاب محصولات:
سروبان با استفاده از "سامانه کشاورزان سروبان" که وظیفه جمع آوری، تایید و نمایش محصولات را دارد، گزارش محصولات مناسب خریداری را به طور منظم اعلام می کند. برنامه سروبان، خرید مستقیم این محصولات از خود تولید کنندگان و فروش آنها در بازار هدف می باشد که شامل سود بیشتر برای تولید کننده خواهد بود.باید توجه داشت که در این میان افرادی از قبیل باربارکن، سلف خر، کف خر، تامین کننده، دلال، واسطه، نماینده و … وجود دارند که خود را کشاورز یا تولید کننده معرفی می کنند که در سامانه سروبان مشخص هستند. کارشناسان سروبان در این مقطع سره را از ناسره جدا و اطلاعات دقیق و قابل استنادی از کشاورز ارائه می کنند. شایان ذکر است که این بخش بدلیل وجود سامانه سروبان و بدلیل تجربه بارها تماس، مذاکره در معاملات غیرمستقیم و پیگیری بازخورد کشاورزان بدست آمده است تا با اطمینان قابل قبولی بتوان تولید کننده واقعی و دست اول را از میان خیل بازیگران این حوزه، تشخیص داد.
● محصول مناسب خریداری:
توجه خاص سروبان بر محصولاتی است که با قیمت نامناسب و پایین تر از حد معمول بدست واسطه ها و دلالان خریداری می شود ولی در بازار به چندین برابر قیمت بفروش میرسد بدون اینکه سود حاصله، بدست تولید کننده برسد. در این خصوص مثال های متعددی وجود دارد که باعث اختلاف قیمتی بین 150 تا 500 درصد افزایش قیمت در بازار هدف خواهد شد. در حالی که قیمت تمام شده برای کشاورز گاهی اوقات، بیش از قیمت فروش محصولات است.● کارشناسی محصولات:
محصولات اعلام شده، توسط کارشناسان خرید در قالب مکانیزمی که در سامانه سروبان قرار دارد بررسی و در بحث بازار مورد انتظار محصول، کیفیت متناسب با قیمت و محاسبات افت بار در مسیر، اولویت بندی می شوند.● انتخاب خریداران:
خریدارانی که عضو سامانه سروبان هستند، از مشاغل مختلف با نیازهای متفاوتی هستند.صاحبان صنایع، اصناف مرتبط، صادرکنندگان،حجره داران، برخی مغازه داران، ارگان ها، سازمان ها و…. از جمله این خریداران هستند. سروبان با آگاهی از نیاز روز هر دسته از خریداران و بررسی مثلث میزان-کیفیت-قیمت در هر مورد، اقدام به انتخاب خریداران و معرفی و بازاریابی محصول آماده خرید به آنان می کند. بخش قابل توجهی از این محصولات توسط نمایندگان سروبان در بازار میوه تره بار مرکزی استان ها به فروش می رسد.● قیمت گذاری:
سروبان با توجه به رنج قیمت خرید و فروش در بازار(که از منابع مختلفی از قبیل بخشنامه ها و آیین نامه ها تا مراودات حجره داران و قوانین نانوشته بازار بدست آمده) و امکان سود رسانی بیشتر به کشاورز، قیمت گذاری دقیقی برای محصولات انجام خواهد داد.در سیستم قیمت گذاری بایست توجه ویژه ای مبذول داشت زیرا در صورت رشد این سیستم با سرعت پیش بینی شده، قیمت گذاری و پیشنهاد قیمت، یکی از کارهای مهم سروبان خواهد شد. برای قیمت گذاری محصول در اولین قدم محاسبه هزینه ها و جمع آن با قیمت خرید است. هزینه های میانی شامل کارگر جمع آوری، بسته بندی، سورتینگ، بارگیری و .... می باشد که در هر وضعیت متفاوت خواهد بود.
● واریز وجه خرید به درگاه امن:
برای جلب اطمینان خریداران و اعتماد به سروبان، خریداران، وجه حدودی ارزش محصول (به دلیل تعیین وزن و قیمت نهایی) را به درگاه امن سروبان واریز می کنند. در عین حال، سروبان در درگاه خود، پول پرداختی از طرف سرمایه گذاران را نگهداری می کند تا کشاورز از بابت پرداخت، مطمئن باشد.● خرید محصولات:
پس از انتخاب محصول، مراحل خرید محصولات از طریق واحد مالی و بازرگانی پیگیری خواهد شد و پول اولیه که با کشاورز به توافق رسیده ، پرداخت خواهد شد.● رصد جمع آوری و ارسال:
با استفاده از فناوری و اتوماسیونی که سروبان ایجاد کرده، مراحل جمع آوری، سورتینگ، بسته بندی و … تا بارگیری و ارسال، رصد شده و پیگیری می شود.● تحویل به خریدار:
محصولات مختلف پس از بررسی کارشناسان و صحت سنجی، برای خریداران ارسال می شوند. در این مرحله، وزن و قیمت نهایی به خریداران اعلام شده و تسویه صورت می گیرد.● تسهیم سود:
سروبان در برنامه تسهیم خود، پس از کسر هزینه ها و کارمزد خود، سود مناسب را به سرمایه گذارها و باقیمانده را در قالب "کمک هزینه ورود فناوری" به بهره بردار باز میگرداند.● واریز کمک خرید فناوری:
تصمیم سروبان بر این است که مازاد سود کشاورز که از فروش مناسب تر و یا کاهش هزینه ها خصوصا واسطه ها، بدست می آید، به صورت اعتبار نقدی در درگاه امن یا کیف پول، تبدیل به اعتباری جهت خرید، تعمیر یا بروزرسانی ابزارهای فناورانه (نرم افزار و سخت افزار) مرتبط با کسب و کار کشاورز شود. بدین منظور سروبان به طور مرتب و هدفمند در حال رایزنی و مذاکره با صاحبان ایده و اندیشه، استارتاپ ها و مشاغل در این حوزه است تا سبد خدمات و یا کالایی که به دست کشاورز می رسد، در جهت پیشرفت و توسعه و به نوعی سرمایه گذاری بلند مدت برای اعتلای سطح کار و زندگی کشاورزان باشد.شایان ذکر است که بیشتر این مراحل به صورت اتوماتیک و خودکار کار می کنند و به زودی تمامی مراحل بدون دخالت انسانی، انجام خواهد پذیرفت.
نقش فناوری در کشاورزی چیست؟
در انتها علل ایجاد حساب کشاورز به منظور کمک هزینه خرید محصولات و خدمات فناوری بررسی خواهد شد.تجربیات مختلف بدست آمده در سروبان و همچنین اخبار و آمارهای متفاوتی که در سال های اخیر بررسی شده اند، از یک عدم ثبات در معیشت و زندگی کشاورزان خبر می دهند. بسیار دیده شده که اگر تولیدکننده در یک سال کشاورزی به دلایل مختلفی محصول خوبی بدست آورد و به خوبی هم به فروش رساند، نتوانسته است به توسعه یا پایدار نمودن کسب و کار خود کمکی کند. کما اینکه در سال بعد از آن به مشکلات مالی زیادی برخورد کرده است.
دو علت اصلی برای این مساله می توان برشمرد:
1. عدم برنامه ریزی مالی و خرید مایحتاج غیر ضروری توسط کشاورز و تبدیل شدن به گروه بزرگ مصرف کننده
2. عدم آگاهی از امکانات فناوری و تکنولوژی های مدیریت و افزایش بهره وری در تولید
مزایای مالی:
برایند مالی در این طرح به صورت مشارکتی می باشد و امکان وقوع سود و ضرر در میان است. اما با توجه به مشاهدات و تجربیات و اختلاف قیمت فاحش میان قیمت فروش در مزرعه تا قیمت فروش در بازار، در کل سود معقولی بسیار محتمل می باشد. برای مثال در تاریخ ایجاد این گزارش این ارقام قابل مشاهده است.1. در حالتی که خرید از مزرعه انجام گیرد و به حجره داران میوه و تره بار مرکزی تهران (یا شهرستان ها) به صورت فروش قطعی یا امانی فروخته شود.
2. در حالتی که خرید از مزرعه انجام گیرد و به میوه فروشی ها تهران به صورت فروش قطعی یا امانی فروخته شود.
3. در حالتی که خرید از مزرعه انجام گیرد و به مصرف کننده نهایی در قالب سایت یا طرح های مشابه فروخته شود.
توجه داشته باشید که درصد سودهای محاسبه شده در جدول ها، در بازار به صورت عرف حدودا این چنین هستند و با تغییر قیمت ها این درصد های سود، تغییر نمی کند و اصناف با تغییر قیمت نهایی، میزان سود خود را حدودا ثابت نگه می دارند.
اما وضعیت کشاورز (تولید کننده) این چنین نیست و با تغییر شرایط، کلیه کاهش ها به سمت کشاورز سوق داده می شود اما عموما از افزایش خبری نیست.
سروبان در نظر دارد با این طرح ، ابتدا با کاهش واسطه های مضر در این چرخه، دوما با کاهش میزان سود به صورت قابل توجه به نفع مصرف کننده نهایی (که همه ما هم جزء ایشان هستیم) و سوما سرریز سود اضافی به سمت کشاورز با نیل به این مقصود که فناوری و دانش روز را به تولید کنندگان عرضه کنیم، نه تنها خود و سرمایه گذاران را به سود معقول و مناسبی برساند، بلکه کشاورزی این سرزمین را به حتی یک درجه بالاتر برساند.
لذا بعد از محاسبه سود معمول که در بازار در جریان است، سروبان نحوه تسهیم سود را این چنین می بیند:
اما وضعیت کشاورز (تولید کننده) این چنین نیست و با تغییر شرایط، کلیه کاهش ها به سمت کشاورز سوق داده می شود اما عموما از افزایش خبری نیست.
سروبان در نظر دارد با این طرح ، ابتدا با کاهش واسطه های مضر در این چرخه، دوما با کاهش میزان سود به صورت قابل توجه به نفع مصرف کننده نهایی (که همه ما هم جزء ایشان هستیم) و سوما سرریز سود اضافی به سمت کشاورز با نیل به این مقصود که فناوری و دانش روز را به تولید کنندگان عرضه کنیم، نه تنها خود و سرمایه گذاران را به سود معقول و مناسبی برساند، بلکه کشاورزی این سرزمین را به حتی یک درجه بالاتر برساند.
لذا بعد از محاسبه سود معمول که در بازار در جریان است، سروبان نحوه تسهیم سود را این چنین می بیند:
محاسبه تسهیم سود:
تسهیم سود به صورت ماهیانه و پس از کسر تمامی هزینه ها می باشد. بدیهی است که در تمامی معاملات، میزان سود مورد نظر استحصال نخواهد شد و امکان سر به سری یا ضرر هم موجود می باشد. زیرا در این بازار، فاکتور های متغیر زیادی وجود دارند. کما اینکه برایند سود از چندین معامله به احتمال بسیار زیاد، سود معقول خواهد داشت. از آنجایی که ایجاد این طرح در ابتدا به قصد رشد و پیشرفت کشاورز و صنعت کشاورزی می باشد، سرمایه گذار و سروبان همیشه سود مشخصی را دریافت می کنند فارغ از اینکه در نهایت سود چقدر بیشتر باشد. و مابقی به حساب اعتباری کشاورز واریز خواهد شد که به صورت کمک هزینه خرید فناوری استفاده میشود.
سهم سود سرمایه گذار در حالت سود دهی حداقل 2% و حداکثر 5% می باشد. ( تغییر سود منتج از میزان سرمایه و بازه زمانی سرمایه در گردش است.)
سهم سود سروبان در حالت سوددهی، 1% می باشد.
مابقی سهم در حساب اعتباری کشاورز نگهداری می شود.
سهم سود سرمایه گذار در حالت سود دهی حداقل 2% و حداکثر 5% می باشد. ( تغییر سود منتج از میزان سرمایه و بازه زمانی سرمایه در گردش است.)
سهم سود سروبان در حالت سوددهی، 1% می باشد.
مابقی سهم در حساب اعتباری کشاورز نگهداری می شود.
میزان سرمایه گذاری:
پیشنهاد سروبان برای شروع پروژه و اثرگذاری آن میزان سرمایه گذاری حداقل دویست میلیون تومان است برای دوره های یک ماه.
نحوه بازگشت سرمایه:
نحوه بازگشت سرمایه به دو صورت می تواند باشد:
1. محاسبه میزان سود در پایان هر معامله و استخراج آن از سیستم ( با احتساب کم نشدن سرمایه از میزان حداقل شروع)2. محاسبه میزان سود در پایان دوره زمانی (ماهیانه و … ) و استخراج آن از سیستم ( با احتساب کم نشدن سرمایه از میزان حداقل شروع)
پیشنهاد سروبان به دلیل التهابات بازار و عدم امکان سود در هر معامله، روش دوم و محاسبه در پایان هر دوره زمانی (ماهیانه و … ) میباشد.