اجرای طرح جهش تولید استان اصفهان در سطح 20 هزار هکتار

کشاورزان به سمت کشت کاملینا سوق داده شوند
آگوست 15, 2023
احیای ۱۰ هکتار از جنگل‌های مخروبه و رویشگاه طبیعی درختان ارس در شهرستان مهدیشهر
آگوست 18, 2023

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان در خصوص طرح جهش تولید در دیم‌زارها گفت: برنامه جهش تولید در دیم‌زارها برای سال سوم در سطح کشور و نخستین سال در استان اصفهان در سال زراعی 1402- 1401 با همکاری ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) از سوی معاونت زراعت وزارت جهاد کشاورزی در سطح 20 هزار هکتار ابلاغ شد.

اصغر رستمی در گفت‌وگو با خبرنگار ایانا بیان کرد: این طرح در سطح پنج شهرستان بویین و میاندشت، چادگان، سمیرم، فریدن و فریدونشهر با سطح گستردگی 161 روستا اجرایی و با محوریت محصولات زراعی گندم، جو، حبوبات، علوفه، دانه‌های روغنی و گیاهان دارویی، برنامه هر شهرستان مشخص و ابلاغ شد، امور اجرایی طرح از 15 شهریورماه 1401 آغاز شد و تا اواخر خردادماه 1402 ادامه دارد.

رستمی افزود: اقدامات متعدد اجرایی برای پیشبرد بهتر این طرح انجام شد. در همین خصوص از بیش از 25 نفر از کارشناسان خبره به‌منظور بهره‌گیری از دانش و خدمات کارشناسی بهره گرفته شد. عقد قرارداد با دو هزار و 137 نفر کشاورز دیم‌کار انجام شد و بذور انواع محصولات زراعی شامل گندم، جو، علوفه، حبوبات و گلرنگ به میزان کافی تامین شد تا کشاورزان شرکت‌کننده در این طرح بدون نگرانی به فعالیت بپردازند.

وی گفت: مساعدت در بیمه محصولات زراعی دیم با پرداخت مبلغ 100 هزار تومان به ازای هر هکتار و بیمه کردن بیش از هفت هزار و 666 هکتار از اراضی زیر پوشش طرح شامل هفت هزار و 503 هکتار گندم، 138 هکتار جو و 25 هکتار حبوبات انجام شد، این اقدام با مشارکت وزارت جهاد کشاورزی و ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) انجام شد.

اصغر رستمی با بیان اینکه بیش از چهار هزار و 800 لیتر انواع بذرمال بین کشاورزان هدف به‌صورت رایگان توزیع شد، خاطرنشان کرد: توزیع کود شیمیایی پایه (فسفاته، پتاسه و اوره) از طریق سامانه پایش کود به‌صورت یارانه‌دار و اعطای تسهیلات کم بهره به میزان 58.8 میلیارد ریال با همکاری بانک ملی جهت خرید ادوات دیم نیز به‌منظور حمایت از طرح جهش تولید در دیم‌زارها انجام شد.

وی افزود: جذب تعداد 51 دستگاه ادوات کشاورزی ویژه زراعت دیم شامل 21 دستگاه کارنده مستقیم، دو دستگاه زیرشکن، یک دستگاه لولر غلتک، هفت دستاه سم‌پاش، یک دستگاه بیلر و یک دستگاه ریزدانه کار و بازسازی 18 دستگاه کمباین نیز انجام شد.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان با اشاره به توزیع پنج تن کود ریز مغذی (NPK) و 10 تن کود فسفات پتاسیم بین کشاورزان به‌صورت رایگان، بیان کرد: نظارت بر عملیات کاشت تا برداشت در سطح بیش از 21 هزار هکتار از اراضی انجام شد. همچنین بیش از 50 کلاس آموزشی و ترویجی و ارائه آموزش به دو هزار و 250 نفر روز کشاورز انجام شد.

وی اضافه کرد: با اجرای طرح جهش تولید در دیم‌زارها شاهد افزیش عملکرد مزارع هدف با وجود خشک‌سالی و عدم بارش‌های مناسب بهاره نسبت به مزارع خارج از طرح بوده‌ایم به گونه‌ای که در مزارع گندم 17 درصد، عدس 16 درصد، جو 14 درصد، نخود 9 درصد و علوفه هشت درصد شاهد افزایش میزان عملکرد هستیم.

رستمی ادامه داد: جلسات آموزشی برای توانمندسازی کارشناسان فعال در طرح به تعداد هفت مورد با حضور 23 نفر کارشناس به مدت 161 نفر روز برگزار شد، همچنین پروژه‌های دانش‌بنیان شامل کشت عمود بر شیب، کشت مستقیم با استفاده از بقایای گیاهی در راستای افزایش مواد آلی خاک و کاهش هزینه‌های تولید، اجرای تناوب زراعی با هدف بهبود تولید، تبدیل آیش زرد به سبز با کاشت محصولات علوفه‌ای و حبوبات، ایجاد 6 پایگاه نوآوری دیم، از جمله سایر مواردی است که در جهت کمک به اجرای طرح جهش تولید در دیم‌زارها ارائه شده است.

وی یادآور شد: به‌منظور اجرای مناسب‌تر این طرح، مبارزه با علف‌های هرز مزارع دیم تحت پوشش طرح در سطح دو هزار و 600 هکتار و سه هزار هکتار آفات از جمله سن گندم انجام شد. مساعدت در راستای کنترل عوامل خسارت‌زای دیم به مبلغ یک میلیارد ریال نیز انجام شد. نظارت بر عملیات برداشت مزارع دیم و انجام معاینه فنی کمباین‌ها و توسعه کشت محصولات زراعی جدید از جمله گلرنگ، کاملینا و گیاهان علوفه‌ای و دارویی از دیگر اقدامات اجرا شده در این زمینه است.