ایران با داشتن 240 هزار هکتار سطح زیر کشت این محصول یکی از مراکز مهم خرید خرما و جزو بزرگترین تولیدکنندگان این محصول در جهان به حساب می آید. خرما یکی از پرمصرفترین و محبوبترین مواد غذایی از گذشته تا به امروز بوده است. این ماده به علت خواص و ارزش غذایی که دارد، میتواند به عنوان یک میان وعده عالی استفاده شود و یا حتی در صورت مصرف به همراه شیر یا نان، میتواند به عنوان یک وعده غذایی کامل به حساب آید.
خرما یکی از محصولات گرمسیری کشور ایران است که برداشت آن در جنوب کشور صورت میگیرد. شهر های جنوبی کشور به دلیل داشتن آب و هوای مناسب با درخت خرما در تولید و فروش خرما و محصولات جانبی خرما رتبه برتری را در کشور دارند.
استان ها و شهر هایی مانند بوشهر، هرمزگان، خوزستان، پشکوه و فارس از مناطق تولید کننده خرما درجه یک در کشور محسوب میشوند.
انوع خرما در بازار ایران بسیار زیاد است. از بهترین و مشهورترین خرماهایی که در ایران کشت میشوند، میتوان خرمای پیارم، مضافتی، شاهانی و زاهدی را نام برد. این خرماها از نظر کیفیت، طعم، ارزش غذایی و قیمت متفاوتند.
خرمای مضافتی به علت کیفیت بالا، طعم دلنشین و قیمت به نسبت مناسبی که دارد، جزء پرطرفدارترین خرماها در ایران و جهان محسوب میشود. ما در درکام امکان خرید عمده خرمای مضافتی درجه یک بم را برای شما فراهم کردهایم. خرمای مضافتی درکام نسبت به سایر خرماهای موجود در بازار، هم کیفیت بالاتری دارد و هم قیمت آن بسیار مناسب است.
خرمای مضافتی در درجات کیفی مختلفی به بازار عرضه میشود. خرمای مضافتی درجه یک باید رطوبت بالایی داشته باشد، نرم و گوشتی بوده و پوست آن به راحتی از گوشت جدا شود، رنگ آن مشکی تیره بوده و همچنین تمیز و شست و شو شده باشد.
ارقام مختلف خرما که با آنها آشنا شدید، هر کدام در مناطق خاصی از کشور برداشت میشود که همه آنها از نظر طعم و ظاهری با دیگری متفاوت میباشد. از تفاوت های دیگر این نمونه های خرما، بازار و قیمت آنها میباشد به این صورت که خرماهای صادراتی با نوع خرماهایی که در بازار داخلی کشور به فروش میرسد متفاوت میباشد.
مضافتی نامی است به درازای تاریخ بم و کرمان . این رقم خرما از بم و کرمان و ایران به دنیا معرفی شده است . در دنیا و حتی داخل کشور برند اصلی خرمای ایرانی مضافتی است . عمده این رقم به صورت رطب برداشت می شود . در حقیقت رطب مضافتی است که به بازار عرضه می شود . میوه ای با شیرینی خاص و فوق العاده است . در سیستان و بلوچستان نیز کاشت می شود . خرما مضافتی در جیرفت نیز برند خاص خودش را دارد .
بیشترین میزان صادرات در دسته خرما های خشک خرما زاهدی، خرما پیارم داشته و در دسته خرماهای نرم و مرطوب خرما مضافتی و خرما شاهانی داشته اند.
گمرک ایران
نمونه خرمایی که برای صادرات به کشور های خارجی استفاده میشود باید از ویژگی هایی برخوردار باشند. یکی از مهمترین عامل هایی که در زمینه صادرات خرما نقش بسیار مهمی را ایفا میکند، نوع خرما با توجه به ذائقه کشور خریدار میباشد.
ویژگی های مهم خرمای صادراتی:
برای صادرات خرما باید به نکاتی توجه کنید . بار مخصوص صادرات با بار مناسب بازار داخل متفاوت است . خرمای بازار داخل سنگین تر است . بار صادراتی از خرمای سبک استفاده می شود . وزن خرما بستگی به میزان رطوبت آن دارد . رطوبت بیش تر به معنی آب بیشتر در بافت خرما است . این شرایط برای فساد سریع تر خرما مناسبب است . مشتریان خارجی بار سبک را می پسندند . هنگام ترانزیت خرما مضافتی به سمت بازار هدف زمان مناسبی برای فساد خرما است . انتخاب کانتینر مناسب و خرمای مناسب برای صادرات نیاز به دقت دارد . ه صورت کلی مشتریان خرما را مسلمانان تشکیل می دهند . هند ، ترکیه و روسیه مشتریان عمده صادراتی مضافتی ایران هستند .
صادرات این شهد بهشتی به بقیه کشور ها نیز سود سرشاری دارد . اما عمده مشتریان کشور های همسایه و منطقه ای هستند . افغانستان و پاکستان نیز بازار خرما مضافتی خوبی هستند . بازار خرما مضافتی در هر کشور متناسب است با مردم ، فرهنگ و اقتصاد آن
قیمت خرمای عمده به چند فاکتور بستگی دارد . کیفیت خرما در نگاه اول . رویت خرما ، وزن آن ، شیره دار بودن یا کف خشک بودن خرما . کیفیت و قیمت بسته بندی و بیبی کارتن و کارتن مادر مورد استفاده . هم چنین خرما محصول کدام منطقه باشد . به طور کلی بر اساس بازار هدفی که این رطب ارسال می شود قیمت تعریف می گردد
با توجه به میزان بارندگی، کاهش و کنترل آفات برای محصولات کشاورزی به ویژه خرما، میزان تولید خرما از مرز یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن هم گذشت. در استان کرمان و بوشهر، میزان تولید خرما به ترتیب ۲۰ و ۱۰ درصد افزایش یافته است. ما هر ساله میزانی از آن را هم برای ماه رمضان ذخیره می کنیم. با توجه به وجود کرونا و عدم تمایل به واردات خرما از ایران، کشور دچار تورم بالایی شده است.مبادلات خرما می تواند با چالش های سختی هم روبرو شود. به دلیل اینکه اشخاص حقوقی و حقیقی، محصولات کشاورزی را خریداری می کنند. در حالی که عمده محصولات کشاورزی مهم را دولت خریداری می کند و این تضمینی برای کشاورزان به حساب می آید.ویروس کرونا در این بازه ی زمانی بسیار به سودآوری کشاورزان ضرر زده است. باید بدانید که باکتری ها روی خرما می توانند تکثیر و از مواد قندی آن استفاده کنند. عمر ویروس ها روی خرما از چند ساعت تا چند روز می باشد و بعد از آن ناپدید می شود. بررسی های انجام شده، افزایش دو برابری قیمت خرما از باغ تا رسیدن به دست مصرف کننده را نشان می دهند.