اکبر فتحی در گفتگو با خبرنگار ایانا در آذربایجان شرقی با اعلام این مطلب گفت: بذور اصلاح شده برای افزایش میزان تولید و تطابق با شرایط محیطی توسط محققان با اصلاح ژنتیک و مطالعه روی ارقام محلی و تلاقی آنها با هم و تحمیل سایر عوامل آزمایشگاهی بوجود آمده است.
وی با بیان اینکه استفاده از بذور اصلاح شده باتوجه به شرایط اقلیمی خشک ونیمه خشک کشور اهمیت خود را بیشترنشان میدهد افزود: استفاده از این نوع بذور عملکرد در واحد سطح را نسبت به ارقام محلی ۲ تا ۳ برابر افزایش داده است.
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان ادامه داد: در حال حاضر نیاز بذری گندم دیم استان ۷۵ هزار تن و درگندم آبی ۱۵ هزار تن است که با همکاری و هماهنگی با شرکت های تولید کننده بذر استان ۲۵ هزار تن بذر گندم اصلاح شده گواهی و هسته های بذری با کودهای بذرمال شده تهیه و آماده توزیع بین کشاورزان استان است.
فتحی با تاکید بر نقش ارقام اصلاح شده محصولات در افزایش تولید محصولات کشاورزی اضافه کرد: کشاورزان میتوانند با مراجعه به مدیریت های جهادکشاورزی و مراکز جهادکشاورزی و تعاونی های روستایی برای تحویل بذر گندم اصلاح شده خود اقدام کنند.
وی گفت: تولید بذور اصلاح شده و گواهی توسط شرکت های تولید کننده بذر با عقد قرارداد با کشاورزان پیشرو و با قراردادن ارقام پایه در اختیار آنان انجام میشود که در همه مراحل تولید یعنی از کاشت تا برداشت، این امر با نظارت کامل کارشناسان مرکز تحقیقات استان و شرکت ها و با همکاری سازمان جهادکشاورزی استان انجام میشود تا بذری که در اختیار کشاورزان قرار می گیرد عاری از هر مشکل در جهت تولید با عملکرد مطلوب باشد.
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان افزود: شرکت های تولیدکننده پس از خرید تضمینی بذر از کشاورزان طرف قرارداد و انجام مراحل فرآوری، آنالیز و ضدعفونی، کیسه گیری و لیبل گذاری آنها را تحویل میدهند.
وی یادآور شد: هم اکنون در استان ۱۲ شرکت تولیدکننده بذر فعالیت دارند که با توجه به میکرواقلیم استان در مناطق مختلف آذربایجان شرقی به تولید و استحصال بذور غلات مشغول هستند که پس از تولید بذر، با اعلام برش شهرستانی به شهرستانهای مقصد حمل و توسط تعاونی های مجاز بین کشاورزان منطقه توزیع میشود که هم اکنون نیز با توجه به قرارگرفتن در فصل کشت این امر در حال انجام است.
فتحی گفت: استفاده از بذور اصلاح شده برای افزایش بهینه عملکرد بوده و از مرحله کشت تا پایان کیسه گیری که با نظارت کارشناسان فنی انجام میگیرد عاری از هرگونه بذر علف هرز و سایر عوامل کاهش دهنده عملکرد بوده و در صورتیکه مراحل کاشت به خوبی انجام گیرد هر ساله با افزایش عملکرد در واحد سطح مواجه خواهند بود.
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی به کشاورزان توصیه نمود با توجه به شرایط حاکم و تولید بذر مطلوب از بذرهایی که شرکت های تولیدکننده در اختیار ایشان قرار می دهند استفاده نمایند.
وی گفت: حدود 450 هزار هکتار سطح زیر کشت گندم آبی و دیم در استان آذربایجان شرقی وجود دارد که برای این میزان سطح زیر کشت، حدود 75 هزار تن بذر مورد نیاز می باشد که در سنوات گذشته در اختیار کشاورزان قرار گرفته است و دیگر نیازی نیست که سالانه همین مقدار بذر تهیه و در اختیار ایشان قرار گیرد و در سالزراعی جاری 25 هزارتن بذر گواهی شده و پرورشی توسط 12شرکت تولید و تامین کننده بذر در استان تهیه شده و در اختیار کشاورزان قرار می گیرد.
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان افزود: کشاورزان معمولاً از بذر تولیدی خودشان برای مصرف کشت بعدی نگه می دارند اما در سالزراعی جاری علیرغم توصیه های پیشین برای حفظ بذر تولیدی برای خودمصرفی به دلیل خشکسالی، با توجه به شرایط حاکم و تولید بذر مطلوب از کشاورزان درخواست می گردد از بذرهایی که شرکتهای تولیدکننده بذر در اختیار ایشان قرار می دهند بیشتر استفاده نمایند چراکه استفاده از بذر اصلاح شده عملکرد را تا 2 برابر افزایش می دهد و همچنین مقاومت این بذرها در مقابل شرایط نامساعد اقلیمی بالاتر می باشد.