کشت قراردادی یونجه یک شیوه همکاری بین کشاورزان و صاحبان زمینهای کشاورزی است که در آن طرفین توافق میکنند که با یکدیگر زمین کشاورزی مورد نظر را بکارند و از درآمد حاصل از آن نفع ببرند. کشت قراردادی یونجه یک نوع از قرارداد مزارعه است که طرفین ملزم هستند که برای انجام موضوع قرارداد، با یکدیگر همکاری کنند و زودتر از موعد مقرر اجازه فسخ قرارداد را ندارند.
یونجه یک گیاه چندساله است که در مناطق مختلف جهان با شرایط آب و هوایی متفاوت کشت میشود. در ایران، بیشترین تولید یونجه در استانهای همدان، اصفهان، خوزستان، فارس، کرمان، یزد و تهران صورت میگیرد. این استانها دارای خاکهای مناسب، زهکشی خوب، منابع آبی کافی و دمای متعادل برای رشد یونجه هستند. یونجه برای کشت در مناطق سردسیر، گرمسیر و خشکسیر نیز ارقام مختلفی دارد. برای مثال، یونجه همدانی برای مناطق سردسیر، یونجه یزدی برای مناطق گرمسیر و یونجه کوزاک برای مناطق خشکسیر مناسب هستند.
انواع مختلفی از یونجه وجود دارد که بر اساس مقاومت به سرما، خشکی، شوری، بیماریها و آفات، عملکرد و کیفیت علوفه، رنگ گل و میوه، شکل برگ و برگچه، زمان گلدهی و برداشت تفاوت دارند. برخی از انواع یونجه عبارتند از:
برای کاشت قراردادی یونجه، باید نیازمندیهای زیر را در نظر داشت:
شرکت سروبان به واسطه سالها حضور در این حوضه توانسته است اعتماد بسیاری را جلب کند از مشتریان تا حدی که سه دامداری بزرگ کشور در ابتدا به جذب 20% تا 30% علوفه مورد نیاز سالیانه خود از طریق سروبان شده اند. سروبان به واسطه رسالت و فعالیتی که در این راستا مشتریان را مجاب به استفاده از سیستم کشت قراردادی کرده است.
کشت قراردادی غلوفه به این صورت است که قبل از شروع کاشت با کشاورز های سرار ایران قرارداد بسته میشود.همچنین کشاورز در دوره کشت میتواند تا حدود 20% نیاز مالی خود را به واسطه مدیریت سروبان که در قالب نهاده اعم از کود و سم و خدمات حوضه کشاورزی را داشته باشد. همچنین در مرحله داشت عده ای کارشناس که یا از طرف سروبان یا از طرف دامداری مربوطه به محل اعزام میشود تا بتوانند مراحل تولید را بررسی و به استاندارد مورد نظر خود برسند.
در این قراداد پرداخت ها به کشاورز به صورتی شکل میگیرد که در انتها درصدی تخفیف در قیمت روز لحاظ میشود. قیمت روز از 5 مکانیزم استفاده میشود که در حال حاضر استفاده میشود و حاصل مصاحبه با چندین کشاورز می باشد که در دوره 5 ماهه آماده سازی قرارداد است.همچنین دامداری های بسیار بزرگی هستند که حاضر به همکاری در این زمینه هستند .این نوع کشاورزی مورد نیاز جامعه عست که هم نیاز دامداری برطرف و محصول را با قیمت مناسب تر تهیه می نماید هم کشاورز از پیش فروش محصول خود مطمئن باشد و تمرکز روی تولید خود و عمکرد بهتری را در بر داشته باشد که بهره برداری قابل توجهی داشته باشد که در آمد بهتری داشته باشد.این نوع کشاورزی رفع نیاز های دو طرف قرارداد یعنی کشاورز و دامداری به صورت صحیح و به روشی که عملیاتی باشد پیاده سازی میشود.