با توجه به شرایط ذکر شده، کشاورزی ایران در معرض خطر است و اگر زودتر به فکر نباشیم این صنعت رفته رفته در ایران به انقراض و نابودی کشیده خواهد شد و جهت تامین نیاز کشور دست به دامان واردات این محصولات خواهیم شد و این یعنی سلاخی کشاورزی ایران.
این اتفاق تاسفبار در عرصه کشاورزی کشور، این سوال را در اذهان عمومی ایجاد می کند که چرا هیچ تدابیری برای جلوگیری از این فاجعه اندیشیده نمی شود.
عرضه محصولات از طریق زنجیره های تامین کوتاه
در حال حاضر با وجود این مشکلات، بازار کشاورزی به سمت و سویی پیش میرود که برخی کشاورزان به دنبال عرضه مستقیم تولیدات خود از طریق زنجیره های عرضه کوتاه مدت و در نهایت رشد مستقیم خود هستند و بازارهای گسترده ای را برای تولیدات خود هدف قرار می دهند و مصرف کنندگان نهایی محصولات کشاورزی نیز، تمایل زیادی به برقراری ارتباط مستقیم با محل تولید دارند که این مسئله یک روند عمیق و ریشه دار است.
زنجیره های تامین کوتاه مدت برای مصرف کنندگان اطمینان بخش است و اکثر افرادی که محصولات کشاورزی مورد نیاز خود را بطور مستقیم از خود کشاورز تامین می کنند اظهار می دارند که "دیگر احساس نمی کنم که نمی دانم چه می خرم."
زنجیره های تامین کوتاه مدت به روشی اشاره دارد که پس از عبور از تعداد کمی واسطه ، به مصرف کنندگان نهایی می رسد. در این حالت لزوماً فاصله جغرافیایی از مزرعه تا سفره کاهش نمی یابد.
اینترنت و عرضه محصولات کشاورزی
یکی از روش های توسعه زنجیره های تامین کوتاه مدت، ایجاد بسترهایی برای برقراری کشاورزی آنلاین است. توسعه اینترنت باعث شده است که بیشتر مراکز خرید و فروش از آن در فعالیت های تجاری خود استفاده کنند. علاوه بر ارتباطات و کاربردهای گسترده تبلیغاتی، اینترنت به عنوان شبکه فروش گسترده محصولات از محبوبیت زیادی برخوردار است و علیرغم موانع بسیار در زمینه فروش محصولات کشاورزی از طریق اینترنت، تولیدکنندگان محصولات کشاورزی سعی در ایجاد و گسترش این مسیرهای بازاریابی دارند.
نفوذ صنعت کشاورزی در دنیای دیجیتال
با افزایش نفوذ اینترنت در جوامع، استارت آپ هایی با هدف نزدیک تر کردن محصولات کشاورزی به مصرف کننده و نهاده های کشاورزی به کشاورزان، ایجاد شده اند. هدف این استارتاپ ها حذف حداکثری واسطه های مضر است که در نهایت نتیجه عرضه بی واسطه محصولات کشاورزی یک معامله سه سر برد خواهد بود که به نفع کشاورز، مصرف کننده نهایی و جامعه است.
سامانه خرید و فروش مستقیم محصولات کشاورزی
پیشنهاد میکنم این مقاله را هم مطالعه کنید:
سامانه خرید و فروش مستقیم محصولات کشاورزی
نمونه های زیادی از وبسایت ها و اپلیکیشن های مختلف به این منظور راه اندازی شده اند. در ایران نیز با شروع دهه 70 شمسی و رشد روزافزون استارتاپ ها، تیم هایی به دنبال تحقق بازار کشاورزی آنلاین بوده اند و بستری را فراهم کرده اند تا عرضه مستقیم محصولات کشاورزی در شرایط امن و راحتی اتفاق بیفتد.
یکی از موفق ترین تیم ها در این زمینه می توان به استارت آپ کشاورزی سروبان اشاره کرد. سروبان سعی در برقراری ارتباط مطمئن و آسان میان تولید کنندگان حوزه کشاورزی و مصرف کنندگان عمده و خرد در سراسر کشور دارد. امید است با ورود هر چه بیشتر صاحبان ایده، دارندگان کسب و کار و افراد علاقه مند به سرمایه گذاری در این زمینه شاهد رشد روزافزون و سوددهی مناسب در تمامی حوزه های کشاورزی برای جامعه کشاورزی ایران باشیم.
نویسنده:
خانم سمیرا صمدزاده